Цвітень (квітковий пилок)

Про те, що бджолине обніжжя (цвітень, квітковий пилок) має неймовірні лікувальні та відновлювальні властивості, сьогодні знає мало хто. А ті, хто й знає, не завжди користають з цього продукту якомога раціональніше. Тому сьогодні ми поділимося з вами всім, що нам відомо про унікальність пилку та допустимі норми його вживання.

НАУКОВЦІ відзначають, що всі компоненти бджолиного обніжжя настільки органічно пов’язані та збалансовані, що схожого терапевтичного ефекту навряд чи можна було би досягти з допомогою антибіотиків. Саме тому пилок застосовується перш за все для покращення діяльності серцево-судинної системи. Доведено, що систематичне його вживання запобігає крововиливу в мозок, захворюванням серця, очей, нормалізує тиск, зменшує набряки. Пилок володіє стимулюючими властивостями, сприяє загоєнню тканин і органів, усуває запальні процеси, викликає стійкий позитивний ефект при виразці шлунку та дванадцятипалої кишки.
Бджолине обніжжя успішно застосовується також для підтримки старіючого організму. Речовини, що в ньому містяться, покращують травлення та засвоєння їжі, підвищують загальну стійкість і функціональну активність людини. Використання пилку допомагає у відновлювальний період після перенесених хвороб чи операцій. На багатому статистичному матеріалі доведено, що регулярне його вживання сприяє продовженню життя і довголіттю.
Що особливо важливо для людей активних, ця бджолопродукція підвищує гнучкість розуму, ініціативність, підприємливість та ясність думки. За її сприяння людина швидше засвоює інформацію, покращується її пам’ять. Зникає безсоння чи депресивний стан, підсилюється потенція. І цей перелік можна було би продовжувати і продовжувати.

Квітковий пилок використовують і в харчуванні дітей, що сприяє їхньому розумовому та фізичному розвитку. Особливо корисний він вагітним жінкам для виношування міцного та здорового маляти. В розвинених країнах пилок уже давно використовують для зміцнення здоров’я дітей, даючи по 8-12 г на день з 2 років (з 12 до 16 років по 12-20 г) протягом місяця. Курс повторюють 3-4 рази на рік. При цьому спостерігають не лише збільшення у крові відсотку гемоглобіну, а й нормалізацію.маси тіла, прискорення росту та зменшення респіраторних захворювань.
Окрім того, нині доведений радіаційно-захисний ефект пилку, що частково захищає організм від негативної дії променевих уражень. Також він має властивість знешкоджувати токсини при отруєнні нітратами, що особливо актуально в наш час. Проте пилок протипоказаний особам, які хворіють діабетом чи алергією на бджолопродукти.

Перш ніж вживати бджолине обніжжя, варто пам’ятати, що воно корисне лише в певних дозах (5-20 г на добу): Тоді продукт забезпечує організм незамінними речовинами та нормалізує обмін речовин. А великі дози можуть призвести й до звикання, збільшення ваги чи печії. Та й корисність його напряму залежить від контакту з бджолою, адже квітковий пилок, відібраний вручну, не володіє антимікробними властивостями. Пояснюється це наявністю специфічних речовин у виділеннях залоз бджіл і вмістом зобика, яким комахи зволожують пилок під час його збору та формування бджолиного обніжжя.
Крім того, квітковий пилок - це продукт, який швидко псується. Його збір має сезонний характер і зберегти корисність обніжжя можна лише при правильному консервуванні тому найкраще його вживати свіжим і з медом у співвідношенні 1:4. Саме така пропорція, за спостереженнями досвідчених пасічників, сприяє зміцненню імунної системи і запобігає ризику онкологічних захворювань. Окрім цього не слід забувати і про регіон збору пилку, адже пасічники відбирають його у бджіл ще на вході у вулик. А очищення від шкідливих елементів відбувається саме в комірці стільника при відповідному мікрокліматі й температурі.
Збір обніжжя - дуже нелегка справа. Тому не можна нехтувати працею наших маленьких друзів та самих пасічників, і до продукту, що вони нам дарують, слід ставитися з особливою повагою. Не переводьте їхню працю надаремне, а скористайтесь з неї якнайбільше. Тоді й бджоли будуть задоволені, й ви почуватиметеся набагато здоровішими.

Поділитись у соцмережах: