Підмор

ПІДМОР – це тільце бджоли.Життя після смерті.Мало хто знає про цілющі властивості тіла бджоли, навіть не всі пасічники застосовують його з лікувальною метою. Загалом, тільце бджоли вивчено мало, його застосування більш відоме зі стародавніх рецептів народної медицини. Але вже нині не секрет, що хітиновий покрив бджоли містить такі цінні речовини, як гепарин та гепариноподібні сполуки, лізоцим, ферменти тощо. Ці незвичні для вас слова ми попросили розшифрувати медиків.Гепарин має здатність гальмувати запальні процеси, стабілізувати кров’яний тиск, позитивно впливає на кровоносну систему та стан судин. Лізоцим має чудову бактерицидну дію й успішно застосовується в стоматології.Науковцям так сподобалося працювати над вивченням та розробкою препаратів з тільця бджоли, що вони в розмові з нами назвали цей напрямок особливо перспективним у медицині. Взагалі підмором вважаються загиблі природним шляхом бджоли. Переважно підмор пасічники отримують навесні – це бджоли, які загинули взимку. Звичайно, не дуже приємно вживати в їжу трупики бджіл, тим більше, що неможливо контролювати, коли саме вони загинули. На сьогодні таким підмор використовують, в основному, для препаратів, які застосовують зовні.

Якщо є можливість, то для виготовлення ліків пасічники беруть живих бджіл, кладуть їх у морозильну камеру й таким чином роблять з них підмор. У цьому випадку тільце бджоли використовують для внутрішнього вживання.А тепер конкретніше щодо лікування. Подамо деякі рецепти застосування підмору в медичній практиці, які допоможуть при різних захворюваннях.Найбільшого поширення набуло застосування тільця бджоли для лікування аденоми передміхурової залози. З досвіду пасічників можна порекомендувати вживання свіжого підмору в натуральному вигляді (підмор розмелюється і приймається по 1-2 чайні ложки на добу, запивається водою) або у вигляді спиртового екстракту (1 склянка розмеленого підмору настоюється протягом 2 тижнів на 40о-ній горілці, вживається по 20 крапель тричі на добу після їжі).А ще підмор ефективний при лікуванні короткозорості (рекомендується одну чайну ложку свіжого підмору прожарити в 50 мл рослинної олії протягом 5-6 хвилин. Потім охолодити та подрібнити. Приймати протягом 1-2 місяців по 1 чайній ложці перед їдою, запиваючи молоком. Курс лікування повторити через 2-3 місяці).А ще на гарячій маслиновій олії готується лінімент з бджолиного підмору, який застосовують для лікування болів у суглобах та при тромбофлебітах. Готують його з розтертого в порошок підмору (1 столова ложка) та 200 мл гарячої оливкової олії. Зберігають у склянці з темного скла в холодильнику. Втирають при болях, попередньо розігрівши.Для лікування маститу та варикозного розширення вен на місце запалення накладається компрес з розпареного в окропі підмору. Для цього 100 г цього продукту заливають просто гарячою водою (не окропом) і настоюють протягом 15 хвилин. Потім отриману масу трохи віджимають через марлю. На хворе місце кладуть потрійний шар марлі та зверху згорток з бджолами, накривають целофаном і закріплюють еластичним бинтом. Компрес залишають до того часу, поки він охолоне.

Більш розведений спиртовий екстракт бджолиного підмору застосовують для стабілізації кров’яного тиску, при серцево-судинних захворюваннях, хворобах нирок та судин головного мозку. Тоді екстракт приймають по 15-20 капель після їжі протягом 1-2 місяців.Цей екстракт призначають також літнім людям для запобігання недоумкуватості та для підвищення життєвих сил організму. Приймають його протягом 6-12 місяців. Розрахунок дози потрібно робити в кількості, в якій 1 крапля дорівнює одному року життя (наприклад, 70-літня людина приймає на добу 70 крапель екстракту). Для приготування такого «еліксиру молодості» необхідно столову ложку розмеленого підмору залити склянкою 40о -ної горілки і настояти 2 тижні.Таким чином, бачите самі, бджоли, навіть після своєї смерті, допомагають нам подовжити життя і зробити його більш приємним.
 

Поділитись у соцмережах: