Мед

Серед дивовижних сил природи є усім нам знайомий, але невідомий МЕД.

 

МЕД відновлює і додає людині сили, мобілізує захисні функції організму, підвищує імунітет.
Ще Гіппократ, який широко застосовував мед в лікувальній практиці, радив вживати його щодня. А на думку японських медиків мед - цар натуральних продуктів, які цілюще впливають на організм людини.
Найпопулярніший - натуральний квітковий мед. Мед отримує назву від рослини, з яких бджоли збирають нектар. Особливо цінують липовий, гречаний, акацієвий, буркуновий та соняшниковий меди. Найбільше цінуються світлі сорти меду (акацієвий, липовий та ін.), Проте, темні сорти меду (наприклад, гречаний) більш багаті на мінеральні речовини, що мають більшу цінність для організму.
100 г меду дають організму 335 калорій енергії. Але не лише цим багатий мед! Він містить цілий комплекс вітамінів, серед яких найбільше: вітаміну В2 (0,5 мг), РР (0,2 мг), С (2 мг), В6, Н (біотин), Е, К, пантотенова та фолієва кислота. Мед містить і ряд органічних кислот: яблучну, виноградну, лимонну, молочну та щавлеву.
Мед це - солі кальцію, натрію, магнію, заліза, сірки, йоду, хлору, фосфору. А ще такі мікроелементи: марганець, кремній, алюміній, бор, хром, мідь, літій, нікель, свинець, олово, цинк, осмій та інші. 

А ще мед має ряд ферментів, які значно прискорюють обмін речовин в організмі. 

 

Бактерицидні властивості меду

Бактерицидні властивості меду виявив ще Ван Кетеле в 1892 році. За 80 років ці дослідження підтвердив Й. Дустманн. А в 1983 р. Д . Попесковіч зі співробітниками встановили: мед має антимікробні властивості.
Мед пригнічує ріст найпростіших бактерій та має виражені протигрибкові функції. Цей живильний, золотий продукт має унікальні властивості, адже впливає на імунобіологію нашого організму. Вчені довели, що мед за допомогою таких мікроелементів як ванадій, золото, алюміній та цинк зміцнює основу наших імунних реакцій.

Болезаспокійливі властивості меду

Мед зменшує збудливість периферичної та центральної нервової системи, що знижує сприйняття больових імпульсів. Мед є хорошою протиотрутою при отруєнні алкоголем та грибами. Ба! діючи всередині кишківника, мед може навіть ослабити інтоксикацію дизентерійної палички.

Мед для кишечнику

Мед підсилює моторику і секреторну функцію шлунка та кишечника. Його застосовують при хронічних запорах, колітах, гастритах і т. п. Щоденне помірне вживання меду позитивно діє на кишечник.
Важливо приймати всередину 50-100 г меду в чистому вигляді або розчиненим у воді. Ставити клізму з 10-20 г меду.

Мед при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки

Рекомендується застосовувати мед при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки. Для цього мед потрібно розчинити в склянці теплої кип`яченої води, приймати вранці і ввечері 30-60 г, вдень 40-80 г, за 1,5-2 години до сніданку, обіду і через 3 години після вечері. Розчинений мед розріджує слиз у шлунку, знімає біль, усуває нудоту, печію.
Мед застосовують при виснаженні та ослабленні організму. Найбільш популярний рецепт: розігріти (але не кип`ятити) 100 г меду, 100 г вершкового масла, 100 г смальцю або гусячого жиру, 150г соку алое, 100 г какао. Приймати по 1 ст. ложці на склянку гарячого молока двічі на день.

Мед для серця

Взяти 250 г соку алое, 250 г меду, 350 г якісного червоного вина. Настояти в темному місці 4 дні. Приймати по 1 ст. ложці тричі в день за 30 хв. до їжі.


Якщо ви бажаєте покращити обмін речовин і схуднути, то для вас мед - незамінний продукт. Вживаючи його регулярно, але без надміру, ви зможете привести своє тіло до ладу. До того ж, варто врахувати, що всі ми - ласуни, і часом так важко відмовитися від солоденького! А мед – чудова та корисна альтернатива тістечкам, цукеркам і тортикам. Завдяки таким нехитрим рецептам Ви не лише схуднете, а й поправите здоров`я!
 

Використання меду при захворюваннях:

  • дихальних шляхів гірський, смерековий, лісовий липовий, малиновий, акацієвий
  • травного каналу степовий, м’ятний, соняховий акацієвий, буркуновий,
  • фацелієвий, волошковий, люцерновий, шавлієвий, липовий, з кульбаби
  • серцеві захворювання яблуневий, волошковий, еспарцетовий, синяковий, каштановий, ріпак
  • з жовтої акації, буркун
  • нервової системи буркуновий, акацієвий, Іван-чай, липовий, травневий, м’ятний, осотовий, фацелієвий, синяковий, конюшиновий, еспарцет, мелісовий,
  • ниркові захворювання каштановий, гірчичний, польове різнотрав’я
  • садовий, кульбаба, малина
  • захворювання печінки каштановий, кульбабовий, акацієвий, малиновий, конюшиновий, осотовий
  • захворювання шкіри гречаний, падевий-лісовий
  • кровотвор., кровообіг гречаний, каштановий
  • варик. розширення вен ріпаковий, каштановий, вересковий
  • простатит каштановий, вересковий
  • стат. розлади вербовий
  • (імпотенція)
  • жіночі хвороби буркуновий


Найкращий лікувальний ефект досягається при розжовуванні СТІЛЬНИКОВОГО меду або ЗАБРУСУ на протязі 5-15 хв, після чого запити теплим чаєм (відповідним рослинним збором).

ПАМ’ЯТКА. Весь натуральний мед кристалізується! Вважається, що найшвидше кристалізується ріпаковий мед (після 5 днів), а найдовше акацієвий (1 рік і більше). Найкращі умови для кристалізації меду +14оС

Як бджоли роблять мед


 

Поділитись у соцмережах: