Який мед вибрати

Меди є різні. Який вибрати?

Так ось, за своїм походженням мед буває трьох видів.
Нектарний. Його створюють бджоли, переробляючи нектар квітко¬вих рослин. До цього виду належать всі квіткові меди. Свої назви вони отримують від назв рослин, з яких зібрано нектар.
Найбільш поширені в нашому ре¬гіоні меди з акації, липи, гречки,“майовий”, з лугового та лісового різно¬трав’я.
Мед іншого виду - падевий, бджоли виготовляють, переробляю¬чи паді рослинного чи тваринного походження. А падь - це цукристий продукт, виділений рослинами або паразитуючими на них комахами.
Мед третього виду - змішаний - це природна суміш квіткового та падевого меду.

Всі меди різняться між собою кольором, запахом, солодкістю, хімічним складом.
Процес створення меду досить тривалий і складний. Збирання не¬ктару - це лише перший етап, так би мовити, етап заготівлі сировини. У вулику бджоли піддають нектар не¬одноразовій обробці. В цьому про¬цесі з нектару видаляється частина води. За допомогою спеціальних фер¬ментів сахароза, що міститься у не¬ктарі, розщеплюється на глюкозу та фруктозу, збагачується ферментами та білками бджолиного походження, набуває характерних смакових та цілющих властивостей. . Зрілий мед за своїм хімічним скла¬дом містить близько ,300 речовин та елементів.Дозрівання його триває від 5-7 днів до 2-х тижнів, залежно від виду не¬ктару та погодних умов.

Купуючи мед, слід знати, що цей продукт має гігроскопічні властивості. При вологості повітря до 60% віддає наявну в ньому вологу, а при вищій ніж 60% втягує вологу з повітря. Мед має також властивість вбирати сто¬ронні запахи. Тому зберігати його слід у щільно закритій тарі. У темному місці, бо на сонці він втрачає колір, вигоряє.
При тривалому зберіганні мед кри¬сталізується. Саме кристалізація може слугувати однією з найважливіших ознак його справжності. До речі, кри¬сталізуються майже всі натуральні меди. Період цього процесу різний. Ріпаковий мед кристалізується через 3-7 днів після відкачування, а мед з білої акацїї - через рік. Найшвидше процес кристалізації відбувається при температурі +14 * С. При темпера¬турі, нижчій від + 4’ С і вищій за + 23” С процес зупиняється. При тем¬пературі +27 С починається вже розкристалізація меду.

Якщо мед закристалізувався, а ви більше полюбляєте рідкий, то його можна розігріти на водяній бані. Та треба пам’ятати, що температура прогріву вище 37-40` С призводить до поступового зменшення корисних властивостей меду.
Натуральний бджолиний мед містить цінні для організму людини мінеральні речовини, мікроелементи, вітаміни, ферменти, біологічно активні речовини, що володіють бактерицидною дією.

Мед сприятливо впливає на нервову та серцево-судинну системи відновлює сили при перевтомі та вис¬наженні організму.
Харчова цінність його зумовлюється вмістом у ньому фруктози та глю¬кози, ферментів, мінеральних речо¬вин, необхідних для розвитку орга¬нізму. Продукт практично повністю засвоюється організмом (на 97-98%) не потребуючи додаткових зусиль на переробку. Повне засвоєння його відбувається через 15 хвилин.
Чи може зашкодити вживанж меду? Якщо людина має алергічну реакцію, в тому числі на продукцію бджільництва, то мед треба добирати дуже обережно. Мед з білої акації не містить алергенів, тому його можна порадити малим дітям і навіть людям, які потерпаюгь від алергії.

При споживанні меду, розчиненего в холодній джерельній воді, кислотність знижується, а в гарячій або навіть теплій перевареній - підвищується.
У природі існують “п’яні” меди, їх отримують з нектару едельвейса та багна (рос. багульник). Після кількох з`їдених ложок такого меду людина хмеліє.
Ризик зашкодити собі вживанням меду існує також, якщо у мед потрапили залишки препаратів, якими лікують бджіл. Куштуючи такий мед, відчуєте пощипування на кінчику язика. Тому найкраще купувати цей продукт у знайомих вам пасічників, котрі мають паспорт пасіки, ветеринарні свідоцтва, котрі ревниво пильнують якість меду, фахово ведуть справу бджільництва

Ірина СЕРГЕЄВА.

 

Поділитись у соцмережах: