Перга

Перга - бджолиний хліб

Кажуть, діти - наше майбутнє. Саме від уваги до виховання та здоров’я свого покоління залежить завтрашній день. І якщо люди не завжди надають цій народній мудрості належного значення, то наші маленькі друзі бджілки в цьому набагато розумніші. Вони ставляться до свого майбутнього покоління особливо дбайливо. Це проявляється як в оберіганні личинок від усілякого загрозливого втручання ззовні, так й у забезпеченні їм раціонального харчування. Перга, або бджолиний хліб - саме так називається продукт, який містить у собі всі (!!!) необхідні речовини та елементи потрібні для нормального росту та розвитку особини, яким дорослі комахи годують своїх діточок.
А від такої уваги навряд чи хтось відмовиться...



Інформації про пергу та її властивості сьогодні не бракує. От тільки чули про неї, за спостереженнями пасічників, лише одиниці, а використовують - ще менше, напевне кілька з тисячі навіть тих, хто більш-менш регулярно споживає мед. А такі знання неодмінно стали б у пригоді на шляху до зміцнення нашого дорогоцінного здоров’я. Адже бджолиний хліб - це не лише носій генетичного коду бджоли, а й джерело будівельного матеріалу для побудови та зміцнення основних систем її організму. Квітковий пилок (бджолине обніжжя), з якого бджоли виробляють пергу, - це своєрідний коктейль з мінеральних елементів, вітамінів, ферментів та гормонів; оскільки збирають його трудівниці не з однієї і не з двох квіток, як для виробництва меду, а з усієї доступної великої кількості рослин в радіусі близько півкілометра від вулика, формуючи при цьому на майбутнє необхідний раціон харчування. Принесене до вулика обніжжя, дбайливо складається на дно комірок, обробляється слиною та втрамбовується бджолиною голівкою. Саме тому перга може займати не більше, ніж половину об’єму комірки. Там, у поєднанні з бджолиною слиною та медом-нектаром, пилок проростає (ядро з корисними елементами звільняється від твердої оболонки) і бродить, що дозволяє корисним речовинам стати доступнішими для споживання. Тому, якщо рекомендована норма вживання пилку становить близько 20 г на добу, то перги лише 2г.

Лікувальний коктель

Саме з допомогою такого збалансованого та багатого продукту бджоли вирощують своє покоління здоровим і сильним. Саме з допомогою цього продукту можемо стати здоровішими й ми. Адже сьогодні практично немає такої хвороби, на лікування якої не міг би вплинути бджолиний хліб. Він допомагає при серцевій недостатності, порушенні мозкового кровообігу, інфарктах та інсультах, гепатитах, гастритах, виразках шлунку, черепно-мозкових травмах, дисбактеріозі, гінекологічних захворюваннях, під час лікування алкоголізму, наркоманії... Використовують пилок і для підсилення потенції. А при аденомі простати бджолиний хліб відновлює прохідність кровоносних судин.
Перга має дуже добрий вплив і на здоров’я вагітних жінок та розвиток плоду. Вона може попередити токсикози та викидні, зміцнює імунітет мами та дитини. Впродовж посляродового періоду цей продукт швидко відновлює втрату крові та поліпшує лактацію, піднімає у крові рівень гемоглобіну та додає сили молодій мамі.
Допомагає бджолиний хліб і в лікуванні харчової алергії та висипки в дітей. Результат помітний уже через 4 дні після початку його вживання. Використовують пергу й при псоріазі, нейродерміті, екземі, герпесі...
Дослідження довели, що харчова цінність бджолиного хліба втричі вища від харчової цінності пилку й вдев’ятеро - від будь-якого іншого його замінника. А ці цифри про щось-таки свідчать...

Куштуємо з користю

На наш стіл перга потрапляє, звісно ж, не в стільниках, а у більш зручному для споживання вигляді. Це або солодкі гранули які добувають зі стільників гачечком та заливають медом. Або ж однорідна пергово-медова маса у співвідношенні 1:3. Такий продукт уже не вимагає до себе особливої уваги щодо місця чи температури свого зберігання. Його не «цікавить» освітленість приміщення чи відносна вологість. А тому купувати бджолиний хліб варто лише у сумлінних бджолярів, яким ви справді довіряєте. Адже про корисність вмісту ваших баночок, наповнених солодкуватими ліками, дбають уже не бджоли, а безпосередньо пасічник. Не можна також забувати й того, що як і будь-які інші ліки, пергу потрібно вживати лише у певних кількостях. А це вже не так-то просто. Адже перебороти спокусу з`їсти якнайбільше цього приємного на смак кислувато-солодкого продукту зможе не кожен. Тому не захоплюйтеся. Рекомендована добова доза перги для дорослих становить 1-2 г, а для дітей - 0,5 г.
Передозування, звичайно, не зашкодить. Але, що найгірше, й не допоможе. Не радять також запивати пергу, адже найбільшу користь вона матиме лише при контакті зі слиною людини. Тому бджолиний хліб найкраще розсмоктувати, як цукерку. Це й приємно, й смачно, й корисно.
І що особливо важливо: вживати бджолиний хліб можна без жодних застережень. А цим, як відомо, не можуть похвалитися жодні аптечні ліки.

 

Стаття Ганни Кревської, м. Лубни, про користь перги

Кажуть, що бджолине обніжжя (квітковий пилок) і перга – це ліки від тисячі хвороб, адже вони «зашкалюють» корисними елементами, які засвоюються організмом людини на 100%.

Пилок заготовляють бджоли, перелітаючи з квітки на квітку.

Перга – це, фактично, теж пилок, але утрамбований бджолами в стільники і залитий медом. У природі бджоли запасають пергу як корм для годівлі своїх личинок. Це, по суті, бджолиний хліб. Запечатаний пилок починає бродити, а під впливом бджолиних ферментів консервується.

Пилок містить аж 240 компонентів, які мають антибактеріальні, протисклеротичні, жовчогінні та навіть омолоджуючі властивості. А його склад неможливо відтворити в жодній лабораторії світу.

На думку експертів, пилок є чудовим джерелом білка, адже на 25-33% складається з протеїнів. За вмістом білка пилок перевершує такі продукти як м’ясо, яйця, молоко. Може тому пилок так полюбляють професійні спортсмени. А ще пилок містить калій, магній, кальцій, мідь, сірку, залізо, цинк і кобальт. Він вважається рекордсменом за вмістом провітаміну А (каротину), містить фітогормони, вітаміни С, Е, D, P, РР, К, а також групи В.

Науковці довели, що застосування пилку сприяє швидшому одужанню хворих після прийому антибіотиків, операцій та хіміотерапії. Регулярне застосування пилку допомагає клітинам активно відновлюватися та очищувати організм від мікробів, бактерій, інфекцій.

Регулярно приймаючи пилок, ви відчуєте приплив сил, підвищення тонусу і працездатності. Цей природний засіб дає прекрасні результати в лікуванні основних захворювань серцево-судинної системи, знімає головний біль і прибирає запаморочення. Він допомагає при лікуванні аритмії, інфаркті та шкірних захворюваннях. А ще пилок знижує рівень білірубіну.
Перга не дарма називається «бджолиним хлібом». У ній міститься величезна кількість вітамінів, амінокислот та мікроелементів. Перга має високий вміст калію, магнію, йоду і заліза. Тут є ферменти і гормони, які людський організм не здатний виробляти сам.

Перга позитивно впливає на центральну нервову систему, регулює перистальтику кишечнику. Також вона має протимікробну дію, дуже швидко збільшує м’язову масу. Її часто призначають для відновлення після операцій. Бджолиний хліб застосовують для активізації імунітету на клітинному рівні. Він допомагає відновити функції підшлункової залози. Науковці довели, що регулярне вживання перги здатне збільшити час роботи серця. Перга стимулює відновлення тканин за рахунок білкового обміну вітамінів А та В. А ще перга сповільнює старіння.

Апітерапевти досить широко використовують пергу для лікування серцево-судинних захворювань. Основна причина появи болю в серці – нестача в організмі калію. Але зі штучних препаратів він засвоюється організмом лише... на 1-2%! І тут на допомогу прийде бджолиний хліб. Всі компоненти перги, меду та пилку засвоюються організмом на 100%.

У питанні чоловічої сили перга творить чудеса. Вона чудово стимулює чоловічу потенцію. Якщо приймати пергу регулярно, то незабаром покращитися кровопостачання статевих органів. Отож зникнуть проблеми з потенцією. Є випадки, коли перга допомагала при чоловічому безплідді.

Перга незамінна в питанні профілактики та лікування хронічних гінекологічних захворювань. Її вживають під час вагітності та в період годування грудьми. Вітамін Е дуже корисний для майбутніх мам, він істотно допомагає організму матері, а у дитини знижує ризик розвитку анемії.

Як вживати?
Пергу краще вживати вранці, натщесерце, за півгодини до їжі, розсмоктуючи в роті до повного розчинення.
Добова доза для дорослої людини – 1 чайна ложка медової суміші або 3 грами перги в гранулах.
 

Поділитись у соцмережах: